Cursuri de șah la Oratorica - Ghid pentru începători

...


Dacă nu ai avut încă ocazia să cunoști regulile șahului, dar dorești să te înveți a gândi abstract și strategic, urmărește săptămânal ghidul Oratorica dedicat acestui minunat joc. 

Pe lângă faptul că șahul a devenit artă și știință, acesta rămâne mai întâi de toate un joc interactiv la care pot participa două persoane. Jocul se desfășoară pe un suport împărțit în 64 de pătrățele (negre și albe). Pe tot parcursului partidei de șah, un jucător se află vizavi de celălalt astfel încât în dreapta fiecăruia, ultimul pătrat de pe tablă să fie de culoare albă. Un jucător are 16 piese albe, iar altul 16 piese negre, în total fiind 32 de piese pe tabla de șah. 

Figurile jocului:

  • Un rege;
  • O regină (damă);
  • Două turnuri;
  • Doi cai;
  • Doi nebuni;
  • Opt pioni;

Piesele sunt aranjate într-un șir de 8 câmpuri orizontale ce poartă denumirea de ,,orizontale”. La rândul său, masa de șah este compusă și din 8 câmpuri verticale, denumită "coloane". Liniile drepte, de aceeași culoare, situate dintr-ul colț în altul, se numesc "diagonale". Fiecare pătrățel din câmpurile orizontale și verticale este definit prin litere și cifre. Astfel se determină poziția pieselor din joc.

Conform regulilor, jucătorul poate face o singură mișcare cu o singură piesă, după care vine rândul celuilalt participant din joc. Jocul începe după ce se convine sau se trage la sorți cine dintre jucători va începe partida de șah. În dependență de cele convenite, "Începătorul" va porni jocul prin mișcarea unei piese albe. 

O piesă poate fi mișcată doar pe un pătrat gol sau pe un pătrat pe care este situat figura adversarului, și nicidecum pe un pătrat pe care se află o piesă de aceeași culoare. 

În următorul ghid îți vom prezenta ce mișcări poate efectua fiecare figură în parte. 

La "Oratorica" cursul de șah este disponibil atât pentru copii cât și pentru adulți. Astfel, grupele pentru copii sunt formate după următoarele categorii de vârstă: 7-10 ani; 10-13 ani și 13-16 ani. Pentru adulți sunt formate grupuri mici cu persoane ce au vârsta mai mare de 16 ani. 

Cursul este  organizat în module a câte 12 săptămâni cu 2 lecții săptămânale, a câte 2 ore academice, la un preț avantajos de 1800 lei. Orele au loc atât în timpul săptămânii, cât și în weekend.

Mai mult, practicarea șahului la "Oratorica" vă oferă posibilitatea de a participa la competițiile și campionatele sportive de șah care se desfășoară cu regularitate în Moldova. 

Oratorica vă invită să descoperiți “universul comprimat pe 64 de pătrăţele”. 

Te așteptăm la adresele:

Buiucani: str. Ion Luca Caragiale 26 (intersectie cu Bd. Alba Iulia)
Telefon: 079 00 77 46
Email: buiucani@oratorica.md 

Botanica: Bd. Dacia 23, et.5, of. 501
Telefon: (+373) 60 73 55 33
Email: botanica@oratorica.md 

Râșcani: Bd. Moscova 6, et. 3, of. 301 A
Telefon: (+373) 78 80 90 58
Email: riscani@oratorica.md

Ciocana: Bd. Mircea cel Bătrân 12/2, et. 3
Telefon: (+373) 78 76 50 00
Email: ciocana@oratorica.md  

 Noi îți garantăm că în 8 săptămâni vei putea să VORBEȘTI Engleza
😱 🖤 🙊

Cursuri de engleză
pentru adulți
Durata
8 săptămâni
2150 lei
Cursuri de engleză
pentru adolescenți
Durata
12 săptămâni
2500 lei
Cursuri de engleză
pentru copii
Durata
12 săptămâni
2500 lei
Lecții
individuale
Durata
1 lecție
300 lei
Tori Hello

Verifică-ți nivelul de engleză printr-un un test gratuit

Vom face cunoștință, vom determina nivelul de cunoaștere al limbii și îți vom arăta cum decurge o lecție

free call