"Buon appetito" sau ce trebuie să cunoști despre bucătăria italiană

...


Pizza, spaghetti, lasagne, sunt doar câteva cuvinte italiene care îți lasă gura apă de fiecare dată când le auzi. Bucătăria italiană diferă foarte mult de la o regiune la alta, motivul pentru care gurmanzii din întreaga lume nu încetează să viziteze această țară. Procesul de gătire și diversitatea rețetelor reprezintă pentru italieni nu doar o necesitate de consum, dar un adevărat stil de viață. Oratorica îți prezintă câteva lucruri pe care trebuie să le cunoști despre bucătăria italiană, pentru a savura o vacanță cu adevărat - BELLISIMA!

MICUL DEJUN - LA COLAZIONE
Dacă pentru mulți dintre europeni micul dejun este una dintre principalele mese ale zilei, acest principiu nu se referă nicidecum la iatalieni. Tradițional la dejun, aceștia preferă să servească o cafea espresso sau una cu lapte și ceva din patiserii. 

Pentru cafeaua de dimineață recomandăm: Ristretto, Espresso, Espresso Dopio, Espresso Macchiato, Caffe Lungo (Americano) Cappucino, Latte, Latte macchiato, Marrochino. 

Din patiserii recomandăm să încerci: Cornetto, Crostata, Ciambella, Fritole, Zeppole, Ricotta, Brioche.

De reținut: 

 • Poți comanda cappucino, caffé latte, latte macchiato sau orice altă formă de cafea cu lapte doar dimineaţa şi niciodată după prânz sau cină. Italienii consumă cafeaua cu lapte doar la dejun. Pentru prânz sau cină se optează pentru cafeaua espresso, mereu după mâncare. 
 • În meniurile italiene nu vei găsi denumirea de cafea - Americano. Italienii îi zic - Caffe Lungo sau Caffe normalle. 
 • Micul dejun la italieni durează între orele 7:30 - 10:00

PRÂNZUL - PRANZO
În Italia prânzul este într-atât de important încât majoritatea magazinelor și instituțiilor se închid pentru câteva ore. Așa că nu te mira dacă între orele 14:30-17:00 vei dori să comanzi ceva la prânz și ți se va spune că bucătăria nu mai lucrează. Dacă totuși ai reușit să iai loc într-un restaurant tradițional, atunci e timpul perfect pentru a te delecta cu o porție de PASTE. 

Iată tipurile de paste pe care le poți comanda la prânz: Conchiglie, Farfalle, Tagliatelle, Fusilli, Tortellini, Rotelle, Penne, Raviolli.

De reținut:

 • În meniurile italiene nu vei găsi denumirea de sos bolognese, sau spaghetti cu sos bolognese. Sosul bolognese îl găsești sub denumirea de ragu, și se comandă cu pastele de tip - tagliatelli;
 • Asigură-te că pastele sunt gătite "al dente", adică bine fierte și ușor de mestecat. 

CINA - CENA
La cină italienii optează pentru bucate ușoare precum: supă, bulion, salate sau bucate din carne. Însă italienii au o tradiție unică ce se bucură de o popularitate enormă atât printre localnici cât și printre turiști. De această tradiție probabil ați auzit nu o singură dată - Aperitivo. Începând cu orele 18:00 italienii împreună cu familia sau prietenii obișnuiesc să ia loc în cefenele, baruri sau restaurante și să savureze din aperitivo - un fel de încălzire înainte de cina propriu-zisă. Tradiția este populară datorită costului redus pentru care ai parte de mâncare la prețul unii băuturi. Astfel, plătești 8-10 euro poți savura un pahar de Aperol Spritz și poți savura din platourile comune pline cu salate, brânzeturi, fructe, legume, mini pizza, lasagna, fantana de ciocolata, etc. 

De reținut: 

 • Aperitivo + Cina se numește Apericena. 

Structura completă a unei cine formale

 • Aperitivo. Se consumă: vin, prosecco, spritz, vermouth, gingerino. Occasionally small amounts of food are consumed, such as olives, crisps, nuts, cheese, sauce dips, little quiches or similar snacks. Băutura se servește cu cantități mici de mâncare, cum ar fi măsline, chipsuri, nuci, brânză, sosuri, sosuri mici sau gustări similare.
 • Antipasto. Se consumă: salumi (precum salame, mortadella, prosciutto, bresaola și produse charcuterie), cașcavaluri și sandwich-uri (precum panino, bruschetta, tramezzino, crostino).
 • Primo (primul fel de mâncare). Se consumă:  risotto, pasta, supe, gnocchi, polenta, crespelle, casseroles, și lasagne.
 • Secondo (al doilea fel de mâncare). Se consumă bucate din carne de curcan, vită, pui, miel, somon, etc.
 • Contorno (platou adițional care se servește cu Secondo). Se consumă separat de carne: legume crude, coapte sau fierte. 
 • Dolce (desert). Se consumă: tiramisu, panna cotta, panettone sau pandoro.
 • Caffè. Se consumă: espresso 
 • Digestivo (sau ammazzacaffe - băuturi pentru digestie). Se consumă: grappa, amaro sau limoncello.

Buon appetito!Italia este țara cu una dintre cele mai bogate bucătării din lume, motiv pentru care nu te plictisești să revii în această țară. De aceea, comunicarea devine factorul cheie pentru o călătorie fără griji și o vacanță de neuitat. Din păcate, sau din fericire, italienii nu sunt foarte deschiși spre comunicarea în limba engleză. De aceea, cunoașterea expresiilor de bază în italiană va fi un avantaj pentru menținerea unui simplu dialog cu localnicii.
 
Într-un articol anterior, Oratorica a descris 5 motive de a învăța limba italiană și îți recomandă să le recitești. 

Dacă ești în căutare de cursuri de limbă italiană și dorești să o înveți rapid, eficient și nu în ultimul rând interactiv, atunci îți propunem să încerci lecțiile Oratorica.

Te așteptăm la adresele:

Buiucani: str. Ion Luca Caragiale 26 (intersectie cu Bd. Alba Iulia)
Telefon: (+373) 79 00 77 46
Email: buiucani@oratorica.md 

Botanica: Bd. Dacia 23, et.5, of. 501
Telefon: (+373) 79 00 55 79 / (+373) 60 73 55 33
Email: botanica@oratorica.md

Râșcani: Bd. Moscova 6, et. 3, of. 301 A
Telefon: (+373) 78 80 90 58
Email: riscani@oratorica.md  

Ciocana: Bd. Mircea cel Bătrân 12/2, et. 3
Telefon: (+373) 78 76 50 00
Email: ciocana@oratorica.md

Photo credit: Babbel.com / Cittacoupon.it/Noi îți garantăm că în 8 săptămâni vei putea să VORBEȘTI Engleza
😱 🖤 🙊

Cursuri de engleză
pentru adulți
Durata
8 săptămâni
2150 lei
Cursuri de engleză
pentru adolescenți
Durata
12 săptămâni
2500 lei
Cursuri de engleză
pentru copii
Durata
12 săptămâni
2500 lei
Lecții
individuale
Durata
1 lecție
300 lei
Tori Hello

Verifică-ți nivelul de engleză printr-un un test gratuit

Vom face cunoștință, vom determina nivelul de cunoaștere al limbii și îți vom arăta cum decurge o lecție

free call